top of page

                GENEL OLARAK  EN ÇOK CEVAPLANDIRDIĞIMIZ SORULAR

Ticari Faturada Bulunması Gerekli Bilgiler Nelerdir??

Alıcı ve satıcının unvan ve adresleriTanzim tarihi,Malların cinsi/tanımı,Malların miktarı,Malların ağırlığı ve ambalaj numaraları,Yükleme limanıVarış - boşaltma yeriMalların birim fiyatı ve toplambedeliTeslim şekli ve ödeme şartları,Taşıt aracının türüne bağlı olarak plaka no/vagon no/Gemi adı/uçuş no (biliniyorsa)Navlun ve sigorta ile ilgili bilgiler (Alıcı tarafından istenirse)Sipariş veya anlaşmasayısı,Malın menşei

 

Bağlayıcı Tarife Bilgisi (BTB) nedir?

BTB, bir gerçek veya tüzel kişinin yazılı talebi üzerine Gümrük Müsteşarlığı Gümrükler Genel Müdürlüğü tarafından verilen ve eşyanın Türk Gümrük Tarife Cetveli’nde sınıflandırılmasına ilişkin idari bir karardır

 

 Mahrecine İade nedir? 

Mahrecine iade, eşyanın, ithalatçısı tarafından geldiği yer geri gönderilmesidir.

Türkiye Gümrük Bölgesine getirilmiş ancak herhangi bir gümrük rejimine tabi tutulmamış eşyanın, antrepoya alınan eşyanın veya serbest dolaşımda bulunan eşyanın,  mahrecine iade edilmesi mümkündür.

Ancak, mahrecine iade edilen eşyanın serbest dolaşıma sokulması nedeniyle ödenen vergilerinin geri verilmesi veya kaldırılması, söz konusu eşyanın kusurlu veya sözleşme hükümlerine aykırı olduğunun tespit edilebilmesi için gerekli ilk kullanım dışında kullanılmamış olmasına bağlıdır.

 

Serbest dolaşımda bulunan eşya ne demektir?

Türkiye’nin taraf olduğu uluslararası anlaşmalara ait hükümler saklı kalmak kaydıyla, serbest dolaşıma giriş rejimine tabi tutularak Türkiye Gümrük Bölgesine giren eşya ile üretiminde kullanılan girdilerin yerli olup olmadığına bakılmaksızın 4458 sayılı Gümrük Kanunu uyarınca Türk menşeli sayılan eşya serbest dolaşımda bulunan eşyadır.

 

Gümrük Beyannamesi yerine geçen belgeler nelerdir?

İlgili gümrük rejimi uyarınca beyanın yapıldığı Elçilik Mektubu, Kurye Mektubu, TIR Karnesi, ATA Karnesi, Kumanya Listesi, Déclaration en Douane gibi belgeler gümrük beyannamesi olarak kabul edilir.

 

Vergi Numarasına Sahip Olma Şartının Aranmadığı Durumlar Var Mıdır?

Özel anlaşmalara dayanan malların ithalatında Kitap ve diğer yayınların ithalatında

Ülkemizde açılan  uluslararası fuar ve sergilerde

Dış Ticaret Müsteşarlığınca perakende satışına izin verilen malların ithalatında

Vergi numarasına sahip olma şartı aranmaz.

 

 İthalat Yapabilmek İçin "İthalatçı Belgesine'' Gerek Var Mıdır?

  Ithalatçı Belgesine gerek duyulmamaktadır

 

Serbest Bölge'den Yapılan İthalat 

Serbest bölgeler gümrük hattı dışında sayıldığından, serbest bölgeler ile Türkiye'nin diğer yerleri arasında yapılan ticarette dış ticaret rejimi hükümleri uygulanır. Başka bir deyişle, Türkiye'den serbest bölgeye satılan mallar ihracat rejimine, serbest bölgeden Türkiye'ye satılan mallar ise ithalat rejimine tabi olup, serbest bölge kullanıcıları Türkiye'den ihraç fiyatına (KDV'siz) mal ve hizmet satın alabilirler.

Serbest bölgeye getirilen Türkiye veya AB menşeli ya da buralarda serbest dolaşımda bulunan malların, serbest dolaşımda bulunma statüsü değişmediğinden, Türkiye'ye veya AB üyesi ülkelere girişinde gümrük vergisi ödenmez. Ayrıca, üçüncü ülke menşeli malların serbest bölgeye girişinde ve bu malların Türkiye veya AB üyesi ülkeler dışındaki üçüncü ülkelere gönderilmesi halinde de gümrük vergisi ödenmez. Ancak, serbest bölgeden Türkiye'ye veya AB üyesi ülkelere gönderilen serbest dolaşım durumunda olmayan üçüncü ülke menşeli mallar için Ortak Gümrük Tarifesi'nde belirtilen oran üzerinden gümrük vergisi ödenir.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

bottom of page